Translate

Видове парфюми | dLambow


Видове парфюми по IFRA (Types of perfumes by IFRA)


Основни видове парфюми
(Main types of Perfumes)
1.ПарфюмPerfume
(Parfum)
2.Парфюмна
вода
Eau de Perfume
(Eau de Parfum)
3.Тоалетна
вода
Eau de Toilette
4.ОдеколонEau de Cologne
5.О ФрайшEau Fraiche

 

Международната асоциация за аромати (IFRA)

The International Fragrance Association (IFRA) е Международната асоциация за аромати (МАА), основана през 1973 г., обединяваща седем мултинационални компании и 23 национални асоциации в 24 държави в четири региона. 

Тя е световен представителен орган на парфюмерийната индустрия. IFRA се стреми да представлява колективните интереси на индустрията и да насърчава безопасното използване на аромати чрез регулиране.

Видове парфюми по IFRA
Видове парфюми по IFRA
(Types of perfumes by IFRA)

"Parfum de Toilette" или "Eau de Parfum"

Парфюмина вода или дневен парфюми или тоалетни парфюми или тоалетна вода - какво означава всичко това?

  • - "Парфюмирана вода"
  • - "Дневен парфюми"
  • - "Тоалетни парфюми"

Всичко това означава едно и също нещо (второто ниво на парфюмерийните продукт, като първото са самите парфюми или т.н. вечерни парфюми (Perfume / Parfum), които са с най-силна концентрация на аромат и са най-тайни във времето.

Третата степен са "тоалетните води", които вече са на трето място по концентрация и трайност. Всъщност, т.н. "дневен парфюм" е най-популярната форма на парфюмите днес. Официалното им название е "Parfum de Toilette" или "Eau de Parfum".

Баланс между цена и качество.

Разликата във видовете парфюми се обяснява с оптималния баланс на продукта по отношение на цена и качество. Така, за второто ниво на парфюмерията, от една страна, имаме достатъчно висока концентрация на ароматен екстракт (10-20% при 90% спирт), а от друга страна - по-достъпна, по сравнение с парфюмите, цена.

При някои фирми, дневния парфюм е продукта с най-висока концентрация на аромат, тъй като далеч не всички производители считат за нужно или възможно да пускат свои аромати под формата на парфюми (Bvlgari pour Femme, So Pretty).

Парфюмираната вода е спрей-пулверизатор.

Като правило, парфюмната вода винаги е в спрей-пулверизатор, което е удобно за транспортиране и използване. Така че, ако по някаква причина не може, не трябва или не бива да ползвате истински парфюм, то тоалетния (дневния) парфюм, безусловно е най-добрата замяна.

Все пак тази категория парфюмерийни изделия няма ясно разграничение, поради което не е съвсем ясно, поради какви причини различните производители използват различни наименования за този продукт:

  • - Parfum de Toilette или
  • - Eau de Parfum,
  • - а понякога и Esprit De Parfum.



Дневния парфюм, наричан понякога и "парфюм за дрехи".

Така че, съвсем не е изключено и у нас, при различните доставчици, да срещнете различни преводи, но знайте, че при всички тези случаи става дума за втория, според основната международна класификация на IFRA (International Fragrance Association - Международната парфюмерийна асоциация) продукт, а именно дневния парфюм, наричан понякога и "парфюм за дрехи", като вероятно се има предвид, че се пръска върху дрехите, а не върху тялото.

Концентрацията на ароматни съединения, както стана вече дума, според изискванията на IFRA, е 10-20% (обикновено 15%), като при това силата на спирта е такава, каквато е и при парфюмите - 90% и повече. Така се осигурява трайност на аромата около 5 часа, при това уханието не е твърде силно и не изисква обновяване в течение на деня, както при тоалетните води.

Макар, че не е траен колкото същинския парфюм, дневния парфюм все пак дава достатъчно добра представа за неговото качество на приемлива цена. Освен това, някои от големите световни марки не произвеждат парфюмерия от по-висок клас и с него започват.

Използване на парфюмирана вода (Eau de Perfume)

Парфюмирана вода (Eau de Perfume) може да използвате както през деня, така и вечер. Уханието при нея е по-плътно, давайки възможност да се усетят всички преходи и оттенъци на ароматата композиция.
    
Ако искате да ухаете приятно през целия ден, но не сте в състояние да си позволите скъпа парфюмерия от първо ниво, решението е да ползвате тоалетни води на съответните марки. Те се правят от почти същите ароматни композиции, само че са малко по разредени, което ги прави по-малко трайни, но и доста по евтини. Въпрос на целесъобразност.

Правило за най-добрият парфюм    

Кой е най-добрият парфюм за вас? Правилото е, че най-добрият парфюм за един човек е този, който той самия не усеща, но на околните им прави впечатление и питат за него.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар