Translate

Дезодорант | dLambow

(Deodorant)

Нужни ли са ни дезодоранти против миризми - за лична хигиена на тялото?

    

Какво е дезодорант?


Буквално значение на понятието "дезодорант"

Дезодоранти са вид парфюмерийни продукти, чийто наименование идват от френски език, където "des" е приставка, означаваща "отделяне или отстраняване", а също и от латински език, където "odor" означава миризма, т.е. "desodor" - дезодорант е "отстраняване на миризмата" - има се предвид миризмата на тялото и най-вече на подмишниците. Така че, на английски имаме понятието "deodorant", което според английската транскрипция се произнася [dɛzədɐˈrant].

Дезодорант
Дезодорант (Deodorant)

Определението за дезодорант

Дезодорантът е вещество, нанесено върху тялото, за да предотврати или маскира неприятна телесната миризма, дължаща се на бактериално разграждане при изпотяване или вагинални секрети, например в подмишниците, слабините или краката, с цел постигане на определена телесна хигиена.

Механизъм на действие на дезодоранта

Механизмът на действие на дезодорантите е да предотвратяват развитието на бактерии във влажна среда и да абсорбират естествените миризми на тялото и други натрапчиви миризми. Дезодорантите често съдържат дезинфектанти и бактерицидни добавки, които унищожават микроорганизмите и възпрепятстват появата на неприятна миризма за постигане на вид лична хигиена.




Използване на дезодоранти.

Най-често дезодорантите се използват в зоната на подмишниците за отстраняване на миризмата, предизвикана най-вече от продуктите на бактериално разлагане на потта. Механизмът на тяхното действие се изразява в предотвратяване размножението на бактерии във влажната подмишечна среда и в поглъщането на естествените миризми на тялото и други ненатрапчиви миризми.

Но, в горещо лятно време е добре да се избягва употребата на дезодоранти, които действат на принципа на свиване на потните (салните) жлези, поради това че така може да се наруши режима на работа на организма в условията на силно изпотяване. Щом природата го е проектирала така, не бива да го предотвратяваме. Може да доведе до дисфункции.

Макар дезодоранта да се води парфюмерийно изделие, едва ли би било уместно да се явите на официално вечерно мероприятие напръскани под мишниците. Все пак, дезодоранта си остава по-скоро хигиенен продукт.    

Дезодоранти - антиперспиранти.

Преобладаващото мнозинство дезодоранти в продажба са антиперспиранти - средства за борба с миризмите чрез свиване или затваряне на салните потните жлези, като по този начин предотвратяват отделянето на пот (което, междудругото е доста опасно, особено по време на физически натоварвания, свързани с повече потене). Всички известни днес антиперсперанти едновременно са и дезодоранти, т.е. не само предотвратяват отделянето на пот, но и възпрепятстват размножението на бактерии.

Деодорант за лична хигиена.

Понякога се използва неправилното понятие "деодорант", за което никъде няма нищо, сякаш несъществува. Най-вероятно това е грешка в правописа и правоговора, но със сигурност таково животно няма. Вероятно става дума за един и същ продукт по предотвратяване и отстраняване на телесни миризми и лична хигиена на тялото.

Но тук е мястото да споменем, че и телесните миризми далеч не винаги са лоши, отблъскващи и такива, които трябва да отстраняваме на всяка цена. Напротив, преобладаващата част от тях са естествени стимуланти за някои функции, например свързани с половото размножаване.

Дезодорант или деодорант

Дезодорант и деодорант са два различни начина за изговаряне на понятието и всъщност се има предвид едно и също ароматизирано средство за въздействие и приложение. Но има и друго - деоколон, което е неутрализатор на миризмата от пот. Него, за разлика от дезодоранта, може да използвате през целия ден, а не само след душ и хигиенни процедури.

Проблем с безопасността на дезодорантите

Някои вещества, открити в обикновените дезодоранти за тяло, са от особено значение за хигиенистите, тъй като има опасения, че те могат да имат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве. Това се отнася преди всичко за следните компоненти:

  • - Парабени и
  • - Вещества, които отделят формалдехид.


Популярни марки съвременни дезодоранти


Мъжки дезодоранти

  1. - Axe
  2. - Old Spice
  3. - Rexona men
  4. - Mennen Speed Stick
  5. - Gillett
  6. - Rexona
  7. - Nivea for Men
  8. - Right Guard
  9. - Adidas


Женски дезодоранти

  1. - Rexona
  2. - Lady speed stick
  3. - Fa
  4. - Nivea

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар