Translate

Одеколон | dLambow

(Cologne / Eau de Cologne)

Защо одеколоните са "Eau de Cologne" или "Кьолнска вода"?


Какво е одеколон?

Одеколон (понякога и "одеклон", "одиклон"), като понятие, идва от френски език - "Eau de Cologne" с буквалният превод "Кьолнска вода". Одеколонът е вид парфюм, създаден от италианския парфюмер Йохан Мария Фарина. Според различни източници, приетият в света термин е "Eau de Cologne" (на български понякога се съкращава и изговаря като "одеклон" или "одиклон"), произлиза от словосъчетанието Кьолнска вода (от немски език - Kolnisch Wasser). 

Това е една от най-старите регистрирани търговски марки и води своята история, по някои данни, от далечната 1694 год. Промишленото производство започва в град Кьолн, Германия, през 1709 год. от италианеца Иоханн (Джованни) Мария Фарина.

Одеколон
Одеколон (Cologne / Eau de Cologne)

Защо наименованието за одеклон е френско - Eau de Cologne?

Съдбата на одеклона е доста странна. Той е създаден в Германия, но от италианец, а се е прославил най-вече във Франция. Работата е в това, че по време на 7 годишната война (1756 - 1763 год.), голямо количество войници преминавали през Кьолн. В т.ч. и френски. 

И представете си радостта на французите, когато в този забутан град намират евтина ароматизирана вода, която е по джоба даже на войниците. Така на щиковете на обикновените французи, Кьолнската вода попада в столицата на модата - Париж и там предизвиква фурор.

Одеколонът като лекарствено средство.

Първоначално Eau de Cologne се е произвеждал като лекарствено средство. Той бил чудодеен елексир, който изцелявал от множество болести. Прилаганата към флакона инструкция гласяла: "Това е чудодейна вода, средство против отрови, предпазва от чума, лекува жълтеница, катар, колики в стомаха, болки в гърдите, изцелява изгаряния, придава сила на жените при раждане, способства за откашляне, а също отслабва звъна в ушите, добавя красота, тъй като прави кожата гладка и й придава прекрасен цвят" - край на цитата. Това е положението - лекарство за всичко.




Наполеон обявява Eau de Cologne за парфюмно средство.

С идването си на власт, Наполеон започнал да се грижи за здравето на народа. И в 1810 год. (само преди 210 години), издава декрет, в който поискал да се разкрият рецептите на всички лечебни средства, като по този начин да се отстранят шарлатаните и да се подобри здравето на нацията. И както става ясно, да се заобикалят закони, са знаели и по него време.

Тогава Eau de Cologne на всеуслошание бил обявен за "парфюмно средство", а рецептите за такива продукти не бивало да се разгласяват. В качеството си на вид парфюм, този продукт бил представен и на самия Бонапарт и императора бил във възторг от новината (или от наглостта) и така продукта придобил още по-голяма популярност във висшите кръгове на обществото.

Така, император Наполеон, даже по време на военни кампании, винаги имал при себе си бутилче с "Кьолнска вода", като за него специално изготвили специален флакон, който той да може да носи в отвор на ботуша си. Наполеон изразходвал до два флакона на ден, като не само се парфюмирал с него, но и капвал върху захарта, във водата на ваната, за измиване и т.н. Той считал, че одеколона по принцип е полезен и стимулира работата на мозъка.

Одеколонът в България

Едно време, в казармата, бръсненето беше задължително, а следователно и третирането на лицето за дезинфекция с одеколон след бръснене. Всеки войник си имал дървена кутия с принадлежности за бръснене и шишенце с одеколон. Така, за повечето мъже, основната, а обикновено и единствената парфюмерия, която ползвали тогава и до края на живота си, оставал съответния одеколон.

Тогава не е имало  разделение на много марки, а всъщност марката е била просто "одеколон", а не кой е производителя. За разлика от парфюмите, в ароматната композиция на одеколона влиза само една основа, поради което неговата миризма изветрява сравнително по-бързо. Женските одеколони се продават под формата на спрей, но се срещат и такива в традиционните флакони. Сега на този вид продукти му викат "автършейв" (Aftershave cologne).

Одеколон  (Cologne) или афтършейв (aftershave) – каква е разликата?

Просто казано, одеколонът е предназначен да се използва самостоятелно, като ежедневен аромат, докато афтършейвът се използва основно и специално за успокояване на кожата след бръснене.

Освен това, имайте предвид, че понятието "Одеколон" обикновено се използва за обозначаване на аромати, предлагани на пазара за мъже, докато понятието "Парфюм" по-често се използва за обозначаване на аромати, предлагани на пазара за жени. Но освен съвременните тънки маркетингови цели, нито един от двата термина не е наистина специфичен за пола.

Можете ли да използвате афтършейв като одеколон?

Въпреки, че двата продукта не са едно и също нещо, сега може да използвате афтършейв за мъже вместо одеколон (ако така сте свикнали от едно веме). Ако искате обаче фин аромат, носете шейв за след бръснене без одеколон или други ароматизирани продукти.

Кои са най-добрите афтершейв-одеколони за след бръснене?

- Хорас и Хорас (Horace & Horace).

Семейство аромати: Пикантни/дървесни. Концентрация: Eau de parfum. ...

- Boss The Scent Magnetic For Him.

Семейство аромати: Кехлибар. Концентрация: Eau de parfum. ...

- Tom Ford Private Blend: Черешов дим.

Семейство аромати: кехлибар/пикантен. Концентрация: Eau de parfum. ...

- Мемо Париж (Memo Paris).

Семейство аромати: дървесни/флорални.

Съдебни процеси за наименованието "одеколон"

Рецептата за одеколона е семейна тайна на семейство Фарина.

Рецептата за оригиналния одеколон и до днес остава тайна на семейство Фарина. Донякъде е известно, че за приготвянето му се използва спирт, получаван от грозде, отглеждано в околностите на град Нарбон, в южна Франция. Продукта се съхранява в кедрови бъчви, които го пазят от всякакъв страничен мирис.

Одеколон 4711.

Дълго време, същото наименование "Кьолнска вода" носи и друг продукт с друг аромат. Работа е в това, че търговската марка на Фарина била препродадена през 1803 година на Вилхелм Мюленс, който пускал под нея съвсем друг продукт от друга манифактура (фабрика) - "Кьолнска вода от парфюмна манифактура Глокенгасе" в сграда с номер 4711. След редица съдебни искове от 1810 до 1881 години, този одиклон получава неутралното име 4711, под което се продава и до ден днешен.

Съвременните одеколони.

Разбира се, в днешно време се пускат в продажба и много други ароматни продукти под общото наименование Одеколон. Основно, те са вид мъжкиа парфюмерия:

  • - Azzaro Silver Black,
  • - Chanel Allure homme Sport,
  • - Christian Dior Dior Homme Cologne,
  • - Clinique Happy for men и други.

Разбира се, има и женски одеколони, каквито са например:

  • - Gianfranco Ferre Bergamotto,
  • - Bill Blast Nude и други.

    

Оригиналният флакон на одеколона (Farina Eau de Cologne) е от 1900 год.

Надписът на етикета на оригиналния флакон за одеколона гласи: "Eau de Cologne - Farina - Made Only by The Eastman & Bro. Co. Perfumers - Philadelphia", където, "Филаделфия (Philadelphia)" е название на местност в северо-източна Германия, където се произвежда продукта. Твърди се, че формата на флакона е била разработена от Наполеон, за да му е удобно да го поставя в ботушите си (той го е използвал за всичко). Размерът му е 8,5 дюйма.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар