Translate

Антиперспирант | dLambow

(Antiperspirant)

Антиперспирант против отделянето на пот и изпотяване.    


Какво е антиперспирант?

Антиперспирант (от англ. Antiperspirant, изговаря се: [ ˌantɪˈpəːspɪrənt ]) е вещество, което се прилага върху кожата, особено под мишниците, за предотвратяване или намаляване на изпотяването. Вероятно сте чували за някои от дезодорантите, че проявяват свойства на антиперспирант, като подтискат отделянето на пот.

Какво е перспирант?

Перспирант (perspirant) е всяко вещество, което предизвиква изпотяване.

Антиперспирант
Антиперспирант (Antiperspirant)

Приложение на антиперспиранта

Антипеспирантът е по-суровата мярка (в сравнение с дезодоранта) против отделянето на пот от потните жлези (изпотяването) и свързаните с него неприятни миризми (установено е, че самата пот, поне докато е прясна, в около 65% от хората изобщо няма лоша миризма - проблемът възниква в случаите на продължително изпотяване, което създава среда за развитието на бактерии, които в следствие на своята жизнена дейност, предизвикват неприятната миризма).

Какво представляват антиперспирантите?

Антиперспирантите са козметични продукти, предназначени да намалят отделянето на пот от потните жлези или изпотяването на кожата. Те се предлагат в много формулировки, включително:

  • - кремове,
  • - пудри,
  • - спрейове,
  • - кърпи и
  • - рол-они.

 

Алуминиеви соли в антиперспирантите

Повечето налични антиперспиранти в търговската мрежа са без рецепта, като съдържат ниски концентрации на алуминиеви соли, като:

  • - алуминиев хлорид,
  • - алуминиев хлорохидрат и
  • - алуминиев цирконий.

Смята се, че алуминиевият цирконий се понася по-добре от кожата и е по-малко вероятно да причини дразнене или влошаване в сравнение с използването на бръснач.

Антиперспирант с рецепта

За хора, които страдат от прекомерно изпотяване (известно като хиперхидроза), антиперспирантът с рецепта може да бъде по-ефикасен вариант. Тези агенти съдържат по-високи концентрации на алуминиев хлорид или по-мощния вариант - алуминиев хексахидрат.




Действие на антиперспиранта

Антиперспирантът блокира секрецията на потните жлези, като по този начин, твърде радикално решава въпроса с лошата миризма. Ползвайки антиперспиранти, Вие няма да се изпотявате или ще се изпотявате по-малко и така съответно няма да създавате предпоставки (среда за бактерии) за появява на неприятна миризма.

Свиването на потните жлези, може да намали отделянето на пот (изпотяването) с 25 - 40%. В това е и разликата с дезодоранта. В процеса на потоотделяне, от организма се извеждат отпадни продукти, токсични и вредни вещества. Но също, изпотявайки се, организма се предпазва от прегряване по време на физическо натоварване и при горещо време.

В последните два случая е силно препоръчително да не се използват антиперспиранти, освен ако не искате да си създадете здравословни проблеми. Даже не се препоръчва и постоянното използване на препарата, по същите причини - нарушава се обичайния и установен от природата режим на работа на организма.

Изпотяването е естествен и необходим процес.

За да се изпотявате, има причина за това. А когато използвате антиперспиранти, трябва да знаете как да го правите правилно, за да постигнем желания ефект и да избегнете страничните проблеми. Един от основните проблеми при ползването на антиперспирант са белите петна и шарки, които остават след това по дрехите.

Всъщност, това е заради неправилното му използване, а не че е некачествен. Антиперспирант се нанася на чиста, суха кожа под мишниците, но не след душ или 7 - 8 часа преди сън. След душ, потните жлези са запълнени с вода, което обезсмисля използването на тази козметика и тя не прониква в кожата.

Използване на антиперспиранти.

Антиперспирантът е продукт против отделянето на пот и изпотяване. Ако Antiperspiranti се ползват 7 - 8 часа преди сън, върху чиста кожа, то по това време обикновено потните жлези не работят и така действащите вещества - соли на цинка и алуминия, свободно могат да проникнат в кожата и да блокират изходите на потните жлези.

Ако нанасяте антиперспиранти вечер, а на сутринта вземате душ, то фактически не е нужно през деня да ползвате друг дезодорант - гарантирана Ви е защита за цял ден. Внимание! Никога не ползвайте антиперспирант:

  • - преди занимания със спорт,
  • - преди сауна,
  • - преди баня и т.н.

В тези случаи ползвайте само обикновен дезодорант.
    
Не е добра идея да блокирате постоянно функционирането на своите потни жлези чрез ползването на антиперспиранти, тъй като по този начин блокирате извеждането от организма на ненужните вещества, наричани често шлаки. Това Ви вреди и може да предизвика алергии - когато тези вещества започнат да излизат през кожата и през други необичайни места. В някои случаи е по-добре просто да приемете душ след тренировката или в краен случай да се възползвате от обикновен натурален дезодорант.

Къде могат да се използват антиперспиранти?

Обикновено антиперспирантите се използват за аксиларна хиперхидроза, но могат да се използват и върху други области, склонни към хиперхидроза. Това включва области, съдържащи два вида жлези:

Екринни жлези, произвеждащи пот

  • - Потта е разреден солен разтвор, произведен от екринните потни жлези спонтанно или в отговор на:
    • = топлина,
    • = упражнения и
    • = стресови събития.
  • - Екринната пот първоначално е без мирис, но може да започне да мирише, ако бактериите получат шанс да се развият в нея.
  • - Екринните жлези са разпределени по цялото тяло, но са най-много под мишниците и по дланите и стъпалата.


Апокринни жлези, произвеждащи феромони

  • - Разположени са около аксилите на гърдите и в слабините.
  • - След пубертета те произвеждат гъст секрет, който съдържа феромони, „личната миризма“, която повечето хора намират за неприятна.
  • - Бактериите, които обикновено живеят по кожата, разграждат апокринната пот и това предизвиква неприятна телесна миризма.
  • - Антиперспирантите спомагат за намаляване на производството на апокринна пот.

    
Този продукт не би следвало да се класифицира като парфюмерийно изделие. Той е по-скоро хигиенен продукт и изискванията към него са като към такъв.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар