Translate

Тоалетна вода (Eau de toilette - EDT) | dLambow

 

Знаете ли какво точно е "тоалетна вода" (eau de toilette - EDT)?

В тази тема ще изясним какво точно е "тоалетна вода" (eau de toilette - EDT), откъде произхожда, кой я е изобретил и какви приложения има тя?

Тоалетната вода е по-слаб парфюм.

Тоалетна вода е вид парфюмерийно ароматизиращо средство във вид на спиртен разтвор на ухайни вещества, което произхожда от френски език като eau de toilette или използвано най-често в съкращение върху етикетите на парфюмите като EDT. 

Тоалетната вода е третия вид парфюмерийни изделия, според класификацията на Международната парфюмерийна асоциация (първите две са парфюмите и парфюмираните води - дневните парфюми). 

Обикновено, изделието съдържа от 4 до 10 % ароматни масла, разтворени в 80 - 90% спирт.Отличава се от парфюмите с по-малко резкия и по-малотраен аромат.

Тоалетна вода
Тоалетна вода (Eau de toilette - EDT)

Изобретател на eau de toilette е Император Наполеон в изгнание.

Принос за възникването на термина, като такъв, има Наполеон І, но в периода когато вече е бил на заточение на остров Света Елена. Преди това знаем, че той бил пристрастен към одеклона (Кьолнстака вода) и има голям принос за неговото популяризиране и разпространение във Франция, а след това и по света. Но в заточение възможностите за доставки станали ограничени, а навиците са си навици.

Така императора бил принуден за измисли някаква заменка на одеклона и той направил собствена рецепта за ароматизирана вода с добавка на бергамот и нарекъл изобретението си "тоалетна вода" - (eau de toilette - EDT) и от този момент на татък това станало официален термин.

Достъпно и евтино парфюмерийно изделие

Днес тоалетната вода се ползва с голямо търсене поради същите причини, поради които я е създал Наполеон - нуждата от достъпно и евтино парфюмерийно изделие. Много парфюмерийни изделия се произвеждат и разпространяват само в този формат (с намалена концентрация), като L'Eau par Kenzo, Eau Belle, Cool Water Woman, Week-End, Eau d'Eden, Petits et Mamans и много други).

А в определена степен, мъжката парфюмерия е съставена на практика почти изцяло от тоалетни води. Ако правим сравнение, можем да открием следните минуси на изделието: налага се повече да се изразходва (като количество), тъй като трайността й не е толкова добра.




Използване за дневно ароматизиране.

Тоалетната вода държи аромат в продължение на около 2 - 3 часа, докато при парфюмите те са 5 - 10 часа. Аромата е по-слаб. Но затова пък има и предимства - достъпна цена (парфюм за народа), разнообразни формати (най-често 10, 50, 75, 100 мл), удобство при ползване (най-често като спрей).

На много потребители им харесва именно, че уханието не е твърде силно, а е по-дискретно. За дневно приложение тоалетната вода е напълно достатъчна, но за по-тържествени случаи, е добре да разполагаме с по-концентриран вариант или да се използва изделието с различни съпътстващи средства.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар