Translate

Някои интересни факти за парфюмите.

В парфюмерията има интересни факти.

Парфюмерията таи много интересни факти, които не са известни на обикновения човек на улицата. Чрез тази статия се очаква да научите някои от тях, свързани както с парфюмите, така и с парфюмерията като цяло. Без много приказки, само на фактите, и наистина интересното, и то само за парфюмите.

Учени са установили, че ароматите оказват съществено влияние върху когнитивните ни способности. В древността се е смятало, че клонки от имел притежават магическа сила. С тяхна помощ е можело да се откриват тайни съкровища, а освен това, листата и плодовете на същото растение, са използвани за увеличаване на потентността.

Ароматът е по-устойчив ако се нанася на суха кожа. 

Така нареченият парфюм с феромони съдържа атрактанти с миризма на полови хормони, а те провокират синтеза на ендорфини в мозъка, които са хормоните на любовта. Върху кожата на различни хора един и същи аромат мирише различно. Хормоналните промени водят до промяна в мириса на аромата, който се нанася върху кожата.

Парфюмите лесно могат да променят обичайния си аромат след консумация на чесън, лук или подправки. Жителите на градовете не усещат до 70% от миризми в града, докато аборигените са в състояние да уловят познатата миризма на свой съплеменник, преминал по пътеката преди няколко часа. С ароматна хвойна са опушвали къщите си, за да ги предпазят от ... мълнии.

С парфюми гонели злото.

На изток слагали семена от рута върху нагорещен тиган, и опушвали с ароматния дим човека, който искал да се предпази от злото. С цъфтящо клонче от праскови шаманите прогонвали болестите от човека. "Chanel №5" е най-продаваният парфюм в света. Ирисът е една от най-скъпите съставки на парфюмите. Неговата стойност на пазара достига 40 000 евро на 1 кг. В парфюмерията се използват повече от 6000 вида суровини.

Сега вече знаете малко повече за прекрасния свят на ароматите, и можете да споделите с приятелите си интересни факти за парфюмите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар