Translate

Главното за Парфюмериен орган | dLambow

 

Знаете ли какво е парфюмериен орган и какво се "свири" на него? 

 

Какво е парфюмериен орган?

Парфюмният орган е инструмент на създателите на парфюми. Той се състои от рафтове и секции, в които са подредени огромен набор от бутилчици. 

Може да побере до 400 флакона с есенции. Като понятие идва от френското  " Orgue a parfums". И най-официално така е наречена вид професионална мебел или работна маса на парфюмериста - професионалист (т.н. парфюмен нос), който създава парфюмерийните композиции от многобройните аромати, с които разполага върху амфитеатралната си маса.

Как възниква понятието за парфюмериен орган?

Представлява полукръгла или права маса, с полици в няколко реда, на които са подредени многобройни стъкленици и всяка от тях  с различни натурални или синтетични ароматни есенции, предназначени за създаване различните фази 9нотки№ на парфюмерийните изделия. 

Това наименование - парфюмериен орган, се появява първоначално в книгата "Обратно" («A rebours»; 1884 г.) на френския писател Жорис-Карл Гюисманс (Joris-Karl Huysmans) и се оказало толкова успешно, че термина бил подхванат от някои парфюмери и така се установил в тяхната професионална терминология.

Парфюмериен орган
Парфюмериен орган
 

Как се създава днес ароматна композиция за парфюми?

Днес, особено в големите и световно известни парфюмерийни компании, парфюмерийния орган не е задължителен атрибут на техните екипи от експерти. Там се борави с компютри и програмно осигуряване, което обезпечава процеса на подбор и съчетаване на парфюмерийните нотки по техните фази на разгръщане в ароматната композиция. 




Компютърно аранжиране на парфюмите

В съвремието, парфюмерийният орган е задължителна част от декора и обзавеждането на кабинета на всеки традиционен парфюмерист, но в големите парфюмерийни фирми той вече е заменен от компютри със специализирани програми, значително подпомагащи създаването на нови парфюмерийни композиции с предварително зададени параметри.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар