Translate

Има ли оригинална китайска парфюмерия? | dLambow

 

(Are there any original Chinese perfumes?)

Днес много хора се питат дали изобщо има оригинална китайска парфюмерия? 

Да, има и тя се нарича оригинална китайска парфюмерия с традиционни съставки, според източните традиции. В източните страни има силно развити парфюмерийни традиции, в основата на които е китайската парфюмерия с традиционни съставки.

В съвременен Китай пазарът на аромати обикновено е доминиран от западни компании, но един остатък от традиционните аромати е "chen xiang", както се нарича агарово дърво или уд. Агаровото дърво обаче обикновено не се купува заради ароматните му качества, а по-скоро заради престижа от закупуването на такъв скъп консуматив.

Оригинална китайска парфюмерия
Оригинална китайска парфюмерия



Китайски парфюмерийни традиции

Парфюмерийните традиции на Китай, Япония и много други източни страни, доста се отличават от европейските. Независимо от това, че през 12-13 век парфюмерията се е развивала силно именно на изток, парфюмите придобиват гражданственост и признание в Китай сравнително неотдавна - в съвременната епоха, когато културите се смесват, а границите се изтриват.

И докато китайките сравнително бързо привикват към тази новина и днес наравно с европейките активно закупуват такива бестселъри, като:

  • - Christian Dior J`Adore,
  • - Lancome Miracle,
  • - Chanel Chance, 

то сред източните мъже много рядко може да се срещне човек, който да се ползва от съвременни продукти на парфюмерията.


Свежи и естествени аромати

Установените традиции на етикета, приети в Китай от незапомнени времена, утвърждават сладките и наситени аромати, като признак на лош вкус. Затова, специалисти, които се ориентират към азиатския пазар, въвеждат в продажба големи количества свежи, морски и водни парфюми.

Естествените аромати повече привличат източните потребители на благоухания. Това, че китайците сравнително рядко ползват парфюми, не означава, че те не са привлечени от ароматите. Просто, в Китай с по-голяма попурярност се ползва хигиенната козметика за лицето и тялото.

 

Китайска парфюмерия с традиционни съставки.

Козметичната промишленост в Китай е доста развита и освен заводите и фабриките, има предприятия, които приготвят качествена китайска козметика по традиционни, проверени от времето рецепти. Този вид козметика е доста скъпа и качествена. 

Преимущество в китайската козметика и парфюмерия имат традиционни съставки, като различни видове чай, жен шен, шафран, и др. п. , а също екзотични съставки, като мас от акула. Чаят е един от традиционно любимите билки в Китай и неговия аромат отдавна е любим на хората от Изтока.

Чаят - в основата на китайските традиции и парфюмерийни продукти.

Това като че ли генетически им е заложено, да се наслаждават на аромата от чай. Така чаената традиция, заедно с отглеждането и преработката на чай, е родена в Китай още от незапомнени времена. Именно чаят е ароматна основа на много козметични и парфюмерийни продукти в Китай. 

Днес, у нас се откриват доста центрове за китайска медицина и билки, в които определено може да се запознаете и с козметични и парфюмерийни изделия, според китайските традиции. Там може да изпробвате не само въздействието на лечебни средства, но и да опитате произведения на китайската парфюмерия и други ароматни процедури.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар