Translate

Аромати и ароматни вещества - що е то?


Знаете ли кои миризми наричаме аромати или ароматни вещества и къде се използват? 

 

Какво е аромат?

Аромати или ароматно вещество са всички благоуханни миризми. Аромат (от гръцки. άρωματός - ароматно вещество) - приятна миризма. Това име на миризмата предполага допълнителна, емоционална характеристика (антонимът на тази дума е смрад). Ароматът в човек може да предизвика положителни асоциации (хранителни, сексуални, свързани с безопасността) и съответните физиологични реакции:

  • - задълбочаване на дишането,
  • - понижаване на кръвното налягане и
  • - известна мускулна релаксация при престой в зоната на действие на приятно летливо ароматно вещество.

Всеки аромат, вкючен в съответна ароматна композиция, създава определен характер на парфюмерийното изделие, който характер е добре да се съчетава с характера на ползвателя, за да се получи по-голям ефект от използването му.

Аромати
Аромати (Flavors / Flavours)

Какво е ароматно вещество?

Ароматното вещество представлява вещество с естествен или изкуствен произход, притежаващо приятен мирис или благоухание.  


Естествени ароматни вещества (Natural flavoring substances)

Естествените ароматни вещества са широко разпространени в природата (природни аромати). Те се намират в етерични масла, ароматни смоли и други сложни смеси от органични вещества, изолирани от природни продукти от растителен и животински произход (цибетка, кастореум, мускус).

 

Ароматни съединения (Aromatic compounds)

Ароматните съединения (Арени / Синтетични ароматни вещества), известни също като "моно- и полициклични ароматни въглеводороди", са органични съединения, съдържащи един или повече ароматни пръстени, като имат ароматен (по-специално бензоен) състав. Основният представител на ароматните съединения е бензена. Ароматните съединения имат характерна приятна миризма.

 

Синтетични аромати (synthetic fragrances) 

Днес, много аромати се получават чрез химичен синтез - те се наричат ​​още "синтетични аромати" (SDV). Сред първите синтетични ароматни вещества са синтезирани:

  • - естери,
  • - ванилин,
  • - индол,
  • - гераниол и др.

Практическо приложение намират естери на:

  • - оцетна,
  • - валерианова,
  • - салицилова,
  • - антранилова,
  • - канелена и други киселини.  

Някои синтетични аромати, след период на активна употреба (20-50 години), бяха забранени или употребата им беше силно ограничена, поради отрицателните ефекти върху човешкото здраве. Сред най-известните вещества от този род са т.нар.:

  • - мускусен кетон и
  • - мускусна амбрета.

 

Ароматизатори (Flavorings)

Ароматизаторите са вещества, които се използват за придаване на различните продукти и изделия на определени миризми. Изкуствените ароматизатори са предмет на засилени дискусии по отношение на човешкото здраве. Проблемни вещества в ароматизаторите:

  • Фталатите
  • Парабени
  • Формалдехид
  • Нефтохимикали
  • Бензол

Приложения на ароматните вещества

Ароматите се използват в производството на различни парфюми и козметика, сапуни, храни и други продукти, за да им придадат определена миризма.

 

Видове аромати по произход


Растителни аромати.

Като суровина за аромати (ароматни вещества) от растителен произход служат преди всички листенцата на цветовете, плодовете, листата, корените и др. части на ароматните растения. От тях, чрез парна дестилация и екстракция се получават етерични масла или чрез по-нататъшно сгъстяване се получава т.н. цветна помада. Розовото, кориандровото и сандаловото масла се прилагат като самостоятелни аромати. Листата от пачули, семената от кориандър, дъбовият мъх се прилагат под формата на настойки. Като правило ароматните вещества от растителен произход образуват основната ароматична композиция на парфюмите.

Животински аромати.

Ароматните вещества от животински произход се използват само във вид на настойки за фиксиране на аромата. Към тях спадат амбра, мускус, цибетин и др. Суровината от животински произход е по-скъпа от другите съставки, но именно нейното наличие или отсъствие определя нивото и качеството на парфюмите. При животинските миризми, например сивата амбра се отделя като секрет от кашалот, като придава жив, топъл аромат на композицията с нотки на морско крайбрежие, с оттенъци на мирис от чай. Намира приложение да придаде устойчивост, в качеството си на фиксатор.

Синтетични аромати.

От вещества с растителен произход, по химичен път се приготвят синтетични ароматни вещества. Като суровина за тяхното получаване се използват, например кориандрово и анасоново масло. По този начин могат да се получават аромати, които няма аналог в природата. 

 

Субективно възприемане на миризмите.

Оценките за приятност и неприятност на даден аромат са силно субективни и зависят от опита на човека. Също зависят от концентрацията на летящите вещества. Някои вещества (например, индол) могат да дадат изцяло полярна промяна в отношението на човек към определена миризма с нарастване на нейната концентрация във въздуха. Рядко се случва един и същ аромат да се възприема от хората по идентичен начин.

Взаимодействие на парфюмите с кожата на хората.

Едни и същи парфюми попадат на кожата на различни хора и по тази причина мога да "звучат" по-различен начин. Тежки за Вас парфюми, върху друга жена могат да зазвучат леко и ободрително. Поради това парфюмите трябва да се подбират индивидуално, без да се "съветваме" с други хора, освен по изключение. Всеки човек притежава своя уникална химия на кожата си. Това, което ухае добре върху други хора, не е задължително и при Вас да благоухае по същия начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар